tirsdag den 10. juli 2012

Rugbrød

Sommervejret herhjemme er jo ikke ligefrem til strand og badning, så i stedet strikker jeg og bager rugbrød. Flere har spurgt efter opskriften, så her kommer den. Super nem - og tyvstjålet fra min bageguru Christina. 
Rugbrød med surdej

Opstart af surdej:

2 dl rugmel
2 dl vand

I dagene efter tilsættes 1 dl rugmel og 1 dl vand, indtil den en morgen bobler og lugter svagt surt. Så er den klar. Den skal stå utildækket på køkkenbordet, og fodres hver dag. Den kan også stilles i køleskabet og fodres hver 14. dag, hvis der er pause i bagningen. 

Når surdejen er klar, blander jeg følgende. 

1½ l vand
4½ dl (350 g) surdej
200 g solsikkekerner
1 kg groft rugmel
400 g hvedemel
100 g hørfrø
2 spsk salt
200-300 gr. revne gulerødder 

Efterfølgende hældes dejen i forme - jeg bruger tre forme a 2 liter. Dernæst hæver dejen i formene i ca. 16 timer +/- med et vådt viskestykke over. (Eller bare til næste dag)

Inden brødene bages, prikkes de helt igennem med en spisepind, strikkepind eller lignende . B
ages 1½ time på 180 grader (ikke varmluft -det udtørrer brødet). Når brødene er færdige, tages de ud af formene, køler af 10 min og kommes i plastikposer (godkendt til fødevarer) og lukkes. Så bliver skorpen på brødet, når man skærer, og den bliver ikke hård.

Kan først skæres, når det ikke er varmt længere.

4 kommentarer:

 1. Når surdejen først er klar, skal man så bare stadig tilsætte 1 dl vand og 1 dl rugmel dagligt?

  SvarSlet
 2. Jep, først dejen med 2 dl. vand og 2 dl. rugmel. Dernæst tilføjer du 1 dl. vand og 1 dl. rugmel om dagen indtil det bobler. Der går som regel ikke mere end en 2-4 dage. God fornøjelse.

  SvarSlet
 3. Hej,

  Jag jobbar för sajten FindeOpskrifter.dk och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Madblogstoppen".

  Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

  Här kan du se hur många som är med i Madblogstoppen på FindeOpskrifter.dk - http://www.findeopskrifter.dk/madblogstoppen

  Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Madblogstoppen!

  Gilla oss på Facebook! http://www.facebook.com/Findeopskrifter

  Med vänliga hälsningar,

  Emilie
  emilie@findeopskrifter.dk

  SvarSlet
 4. uhmm jeg kan dufte hjemmebag... Det ser SÅ godt ud.
  God weekend Mette.
  Vh Anja.

  SvarSlet