tirsdag den 10. juli 2012

Rugbrød

Sommervejret herhjemme er jo ikke ligefrem til strand og badning, så i stedet strikker jeg og bager rugbrød. Flere har spurgt efter opskriften, så her kommer den. Super nem - og tyvstjålet fra min bageguru Christina. 




Rugbrød med surdej

Opstart af surdej:

2 dl rugmel
2 dl vand

I dagene efter tilsættes 1 dl rugmel og 1 dl vand, indtil den en morgen bobler og lugter svagt surt. Så er den klar. Den skal stå utildækket på køkkenbordet, og fodres hver dag. Den kan også stilles i køleskabet og fodres hver 14. dag, hvis der er pause i bagningen. 

Når surdejen er klar, blander jeg følgende. 

1½ l vand
4½ dl (350 g) surdej
200 g solsikkekerner
1 kg groft rugmel
400 g hvedemel
100 g hørfrø
2 spsk salt
200-300 gr. revne gulerødder 

Efterfølgende hældes dejen i forme - jeg bruger tre forme a 2 liter. Dernæst hæver dejen i formene i ca. 16 timer +/- med et vådt viskestykke over. (Eller bare til næste dag)

Inden brødene bages, prikkes de helt igennem med en spisepind, strikkepind eller lignende . B
ages 1½ time på 180 grader (ikke varmluft -det udtørrer brødet). Når brødene er færdige, tages de ud af formene, køler af 10 min og kommes i plastikposer (godkendt til fødevarer) og lukkes. Så bliver skorpen på brødet, når man skærer, og den bliver ikke hård.

Kan først skæres, når det ikke er varmt længere.

3 kommentarer:

  1. Når surdejen først er klar, skal man så bare stadig tilsætte 1 dl vand og 1 dl rugmel dagligt?

    SvarSlet
  2. Jep, først dejen med 2 dl. vand og 2 dl. rugmel. Dernæst tilføjer du 1 dl. vand og 1 dl. rugmel om dagen indtil det bobler. Der går som regel ikke mere end en 2-4 dage. God fornøjelse.

    SvarSlet
  3. uhmm jeg kan dufte hjemmebag... Det ser SÅ godt ud.
    God weekend Mette.
    Vh Anja.

    SvarSlet